Descriere
Clasificare produs: Xi (iritant), N (periculos pentru mediu)
Substanta activa: 100 g/l propaquizafop
Conditionare: emulsie concentrata
Caracteristici:
Este un erbicid cu actiune sistemica de combatere a tuturor buruienilor graminee si selectiva pentru culturile dicotiledonate. Substanta activa este foarte rapid absorbita de frunzele buruienilor (in cca. 1 ora) si se transloca in toate punctele de crestere intensa, inclusiv in radacini si rizomi. Aici, prin inhibarea unor enzime si acizi grasi din celulele meristematice, Agil 100 EC distruge in final functiile vitale ale celulelor si provoaca moartea buruienilor. Astfel, dupa numai 1-2 zile de la aplicare, buruienile tratate isi inceteaza cresterea, in continuare frunzele mai tinere capatand o culoare galbuie. La 10-12 zile dupa aplicare intreaga planta se usuca, rizomii gramineelor perene capata o nuanta bruna incepand de la varf si in final putrezesc. Actiunea erbicida a produsului este cu atat mai rapida cu cat buruienile sunt intr-o faza mai tanara iar conditiile de vegetatie sunt mai optime pentru crestere (umiditate suficienta, caldura, lumina). Produsul realizeaza o combatere excelenta a buruienilor problema (graminee perene), mai ales a speciilor de pir si a costreiului.
Mod de utilizare: tratamentul cu Agil 100 EC se va efectua astfel:
* gramineele anuale (exceptie Poa annua), cand sunt in stadiul de 1-2 frunze, se aplica 0,5 l/ha Agil 100 EC. In faze mai avansate de crestere, doza de Agil 100 EC creste pana la 1 l/ha (pana la inceputul impaierii) sau chiar 1,2 l/ha daca buruienile graminee sunt spre sfarsitul impaierii. Firuta (Poa annua) este combatuta cu doza de 1 - 2 l/ha in stadiul foarte tanar (1-3 frunze).
* gramineele perene, in functie de specie, se combat astfel: - costrei: cand atinge inaltimea de 30-40 cm, folosind 1 - 1,5 l/ha; - pir tarator: cand are 15-25 cm, folosind 1 - 2 l/ha; - pir gros: cand are 15-20 cm, folosind 1 - 2 l/ha.
In toate cazurile, dozele mai mici se aplica la infestari mai reduse si in conditii optime de aplicare, iar dozele mai mari se folosesc la infestari puternice si in conditii mai dificile de aplicare. La sfecla de zahar se aplica doza mai mica atunci cand cultura este in stadiul mai mic de dezvoltare.