Cultura de ardei - ingrijire si sfaturi

Posted By: Ionut Draghici In: Root On: joi, iulie 21, 2022 Comment: 0 Hit: 27

Daca va plac ardeii si doriti sa aveti o astfel de cultura, ati ajuns unde trebuie. Descoperiti in randurile ce urmeaza ce trebuie sa stiti despre acestia.

#Semanarea ardeilor

Pot fi semanati ardei prin doua metode, una din acestea fiind prin utilizarea tavilor alveolare. Folositi un substrat fin, granulatie de 0-10 mm, urmarind cu atentie ce pH are. Turba va fi bine umectata, iar dupa ce ati pus seminte de ardei acoperiti cu strat fin de 0,5 cm.

O a doua varianta aici este despre semanarea ardeilor pe pat germinativ. Se aseamana cu metoda tavilor alveolare, insa in acest caz folositi un substrat special de semanat. Acesta va fi, desigur, bine umectat. Trasati randurile prin apasare usoara a substratului, asezati semintele, acoperiti cu strat de turba de 0,5 cm.

Conditii de germinare a semintelor de ardei

Acest proces fundamental va influenta randamentul si calitatea unei culturi. Conditiile de germinare in acest caz tin cont de:

 •      Temperatura necesara pentru germinare trebuie sa fie una cuprinsa in intervale cu 22-26 grade, in orice caz sa nu fie mai mica de 17 grade.
 •      Umiditatea sa fie de 100%.
 •      Nu este necesara lumina, pana la rasarire. Asadar puteti acoperi totul cu un carton sau cu hartie.
 •      Semintele ar fi bine sa fie imbaiate cu 48 de ore inainte de a fi puse in pamant.

Sa vorbim despre repicarea rasadurilor

Rasadurile de ardei trec si prin operatiunea de repicat. In acest caz sunt cateve aspecte de tinut cont si anume:

 •      Rasadul sa aiba in jur de 20, maxim 30 de zile de la semanat.
 •      Vizibil sa aiba frunzele bine dezvoltate.
 •      Sistem radicular bine dezvoltat.
 •      Planta sa fie manevrata usor, fara risc de a se rupe sau deteriora in timpul procesului de repicare.

Atentie, daca nu realizati la timp acest proces, plantele se vor alungi, ceea ce aduce efecte negative pentru planta. Faceti repicarea in ghivece de 8*8*7 sau in tava alveolara de 24/28 de celule, inchise la culoare.

Fertilizare si aplicarea de tratamente fitosanitare

In privinta fertilizarii culturii de ardei si a aplicarii de tratamente fitosanitare pot fi aplicate tratamente cu fungicide sau insecticid sistematic. Aplicarea acestora in rasadnita va presupune economie de timp, produs dizolvat in apa, plantele fiind totodata si protejate de imbolnavire foliara.

In cazul unei culturi de ardei, bolile frecvent intalnite sunt putregaiul cenusiu, patarea bacteriana sau boala petelor de bronz ori mozaicul tutunului. De asemenea printre daunatorii culturilor de acest tip se numara: afidele, gandacul de colorado sau viermii de sarma.

Oricare din aceste boli pot afecta destul de mult, iar preventia este poate unul dintre cele mai bune sfaturi. Iata ce puteti face in acest sens:

 •      Aplicare in mod periodic tratamente fungicide.
 •      Dezinfectarea chimica si termica a solului.
 •      Cultivarea ardeilor sa nu se realizeze dupa o cultura de rosii, vinete sau cartofi.
 •      Eliminati plantele bolnave si cultivati acele soiuri de ardei mai rezistenti.

Daca ati mai intretinut pana acum astfel de culturi stiti deja ca ardeii sunt mai sensibili in fata bolilor si a daunatorilor. Insa puteti preveni totul. Spor la cultivat!

Comments

Leave your comment