Cultura de tomate in sera - Nuoricum.ro

Posted By: Ionut Draghici In: Root On: joi, iunie 23, 2022 Comment: 0 Hit: 47

Imaginati-va rosiile delicioase, cu gust, aromate, parfumate, cele de gradina care va amintesc de gustul copilariei. Astfel de rosii le puteti obtine daca veti tine cont de ingrijirea corecta a culturilor. Daca va bate gandul sa cultivati tomate in sera, iata aici cateva referinte importante.

Imaginati-va rosiile delicioase, cu gust, aromate, parfumate, cele de gradina care va amintesc de gustul copilariei. Astfel de rosii le puteti obtine daca veti tine cont de ingrijirea corecta a culturilor. Daca va bate gandul sa cultivati tomate in sera, iata aici cateva referinte importante.

Incepand cu prima parte a sezonului cald, cu siguranta veti curata sticla, permitand ca multa lumina naturala sa patrunda in interior. Pentru a evita insolatia este stropita sticla cu emulsii opacizate.

Asigurati-va ca temperatura in interior este de 16 grade, noaptea de 18-22 grade. Cat despre umiditatea solului, aceasta trebuie sa scada sub 65%, mentinuta insa in limite de 55-70%. Daca temperatura aerului depaseste 20 de grade, veti aerisi constant.

Tomatele si buruienile 

Tomatele au nevoie de ingrijire constanta, evitand dezvoltarea buruienilor. Daca nu ati aplicat erbicide pentru ingrijirea tomatelor prasiti manual. Indiferent de metoda, veti avea treaba cu inlaturarea buruienilor. In spatii de tip sera, protejate, imburuienarea este mai frecventa. Inainte de plantare aplicati erbicide, cu maxim 2-3 zile inainte.

Copilitul rosiilor 

Cand lastarii laterali au de la 5 la 10 cm lungime veti executa si lastarii. In aceasta faza se pot rupe usor, in mana. Tineti cont ca in lipsa de copilire veti scade din productie cu pana la 20%.

Daca vorbim despre cultura tarzie de tomate puteti mentine in sera copili cu 1-2 inflorescente.

Palisatul rosiilor

Sustineti planta cu snur din sfoara legat de capatul de baza plantei. Distanta de la sol va fi de 10 cm. La capatul opus se va lega sarma orizontala.

Nu legati prea strans, astfel incat pe masura ce creste planta aceasta nu trebuie sa se rasuceasca in jurul sforii.

De asemenea, merita de mentionat despre defoliere. Aceasta va incepe cu frunzele bazale, cele moarte sau imbatranite. Le veti vedea vizibil ingalbenite sau atacate de boli ori daunatori. Procedura aceasta vine sa imbunatateasca modul in care aerul circula la nivelul solului, favorizand astfel omogenizarea sa in sera. 

Defolierea se va realiza de la baza plantei si pana la maxim 3 frunze sub inflorescenta.

Cum sa stimulati fructificarea

In privinta stimularii fructificarii tomatelor aveti nevoie de germinarea polenului la temperaturi de 20-28 grade C, cu o umiditate de cel mult 70%. In cazul polenizarii vorbim despre baterea sarmelor orizontale cu un bat sau poate cu vibratoare electrice daca dispuneti de ele. Veti avea  un spor de productie de 14%.

Aveti nevoie de regulatori de crestere? Multi recurg la asta, nu ar fi exclus, astfel de stimulente putand sa aduca o imbunatatire de pana la 10% in productie. Tratati insa numai la nevoie si resptectand foarte strict toate conditiile de utilizare asa cum mentioneaza producatorii pe etichetele de produs.

Tomatele sunt o cultura cu care puteti scoate profit. Daca va rezumati la consum propriu va veti bucura de tomate sanatoase si gustoase. Tot efortul merita insa, mai ales daca mergeti la sigur cu produse de caIitate, incepand cu semintele si pana la produsele fitosanitare.

Daca aveti nevoie de seminte de tomate si nu numai, va asteptam in pagina noastra nuoricum.ro cu oferte.

Comments

Leave your comment