Cum actioneaza diferitele tipuri de ingrasaminte

Posted By: Ionut Draghici In: Root On: marţi, octombrie 26, 2021 Comment: 0 Hit: 53

Pentru ca plantele sa se dezvolte sanatoase au nevoie de lumina, apa si nutrienti. Trei dintre acesti nutrienti provin din apa si aer si anume hidrogenul, oxigenul si carbonul. Apoi plantele mai au nevoie de un complex de alti 14 macronutrienti pentru a creste corespunzator. Acestea sunt preluate din sol, deci din ingrasamintele utilizate. Ceilalti nutrienti sunt fosforul, potasiul, azotul, cuprul, zincul si asa mai departe.

Cei ce detin gradini sau o sera stiu ca plantele au nevoie de ingrasaminte specifice pentru o cultura prospera. De obicei, se vor efectua testari ale solului pentru a se afla exact compozitia necesara pentru ca plantele sa creasca. Ingrasamintele pot fi sub forma lichida, pulberi solubile in apa sau granule si fiecare are diverse proprietati, ce ajuta plantele in diferite conditii. Iar un tip de ingrasamant de ultima generatie este ingrasamantul cu eliberare lenta, despre care vei afla mai jos.

Ingrasamintele granulare

Acestea se prezinta sub forma de granule solide. Acestea trebuie sa se dizolve pentru ca plantele sa primeasca aportul necesar de nutrienti. Cand vine vorba de ingrasamant solid acesta este lucrat in pamant pentru ca plantele sa aiba acces la el. Udarea este necesara pentru descompunerea ingrasamantului si abia dupa cateva zile plantele vor obtine nutrientii.

In functie de formula pe care o utilizeaza un agricultor, se poate face eliberare controlata, lenta sau temporizata si poate dura cateva luni. Sunt furnizate cantitati mici de nutrienti pentru ca plantele sa le poata absorbi eficient si usor, iar astfel nu exista nici pierderi. Totodata, acest tip de ingrasamant permite o frecventa mai mica a aplicarii.

Ingrasamintele lichide

Aici se incadreaza si cele solubile in apa. Cand vine vorba de ingrasaminte lichide acestea vin cu avantajul absorbirii imediate a nutrientilor de catre plante. Aceste ingrasaminte sunt ideale pentru a oferi plantelor un impuls in timpul plantarii sau pentru germinarea semintelor plantate.

Ingrasamintele cu eliberare lenta

Acest tip de ingrasamant va oferi plantelor o eliberare controlata de nutrienti si totodata de lunga durata. Acesta contine macro si microelemente, iar eliberarea se face in interval de 3 pana la 6 luni. Acestea au devenit din ce in ce mai utilizate de agricultori. Compozitia lor este din materiale sintetice sub forma de granule. Acestea sunt descompuse de activitatea microbiana din pamant, iar apoi substantele sunt asimilate de plante. Iata cateva avantaje ale ingrasamantului cu eliberare prelungita Basacote Plus:

-       nutrientii sunt eliberati in mod continuu pe toata durata de dezvoltare a plantelor;

-       nutrientii sunt eliberati in zona radacinilor plantelor si este necesara o singura aplicare;

-       toti nutrientii necesari se afla in acest tip de ingrasamant;

-       tehnologia de adaptare in functie de clima ajuta la satisfacerea nevoilor plantelor indiferent de temperatura;

-       datorita elasticitatii Basacote Plus este rezistent la inghet;

-       are proprietati ideale de amestecare.

Descopera pe site-ul nostru ingrasamintele disponibile si cum actioneaza fiecare. Plantele tale vor creste sanatoase si frumoase. Daca nu esti decis ce ar fi potrivit pentru culturile tale, nu ezita sa ne contactezi pentru consultanta de specialitate, echipa noastra fiind formata din horticultori cu o indelungata experienta in spate.

Comments

Leave your comment