Cum pastrezi caldura in sera pe timp de iarna

Posted By: Ionut Draghici In: Root On: vineri, decembrie 6, 2019 Comment: 0 Hit: 2739

Incalzirea in sera este absolut necesara pentru a continua gradinaritul si pentru a avea culturi bogate. Important este si ca solarul sa aiba o pozitie buna ca amplasare, de aceea este important ca proiectul sa fie bine gandit de la bun inceput. Desigur ca vor fi luate in considerare si solutiile de izolare.

Incalzirea in sera este absolut necesara pentru a continua gradinaritul si pentru a avea culturi bogate. Important este si ca solarul sa aiba o pozitie buna ca amplasare, de aceea este important ca proiectul sa fie bine gandit de la bun inceput. Desigur ca vor fi luate in considerare si solutiile de izolare.

Totusi, daca esti deja cu sera ridicata si nu mai pot fi luate anumite decizii, iti mai ramane sa te orientezi spre modalitati eficiente de a spori si mentine caldura in interior. Iata ce ar putea ajuta:

Crapaturi, spatii pe unde se pierde caldura

De vina ar putea fi nu sistemul de incalzire, ci faptul ca agentul termic este pierdut prin crapaturi. Trebuie identificate spatiile, crapaturile pe unde poate intra aerul rece, respectiv pe unde se pierde caldura, izolate cu spuma sau alte materiale.

Sistemul de incalzire

Pot fi alese generatoare de aer cald, daca exista si o sursa stabila de electricitate. Acestea au sistem de ventilatie care circula aerul din interior si deci va incalzi total spatiul. In plus, acest mod de circulare a aerului ar putea preveni si anumite boli de plante.

O alternativa poate mai accesibila privind costurile si necesara daca in sera nu exista acces la sursa de electricitate este soba ce poate fi alimentata cu pacura, motorina sau cele cu baza lemnoasa – cu rumegus sau peleti de asemenea –, mai ales la o sera mica.

Poate fi realizata o compartimentare eficienta de asemenea. Spre exemplu, acele plante mai fragile care in mod normal au nevoie de ceva mai multa caldura pot fi puse intr-un punct strategic din sera, compartimentate cu o structura simpla de plexiglas. Sau poate fi folosita o cortina de folie cu bule pentru a separa aceasta zona. O astfel de varianta este ceva mai economica decat a asigura acelasi nivel de caldura pentru toata suprafata din sera.

Mai multe surse de caldura si un control absolut a acestora

Nu este indicata o singura sursa de caldura dintr-un motiv practic. In cazul in care va exista o pana de curent, o pauza de alimentare, indiferent ca vorbim de gaza sau electricitate, toata munca in sera risca sa fie compromisa. Pot fi alese sistemele cu doua alternative, cu alimentare diferita.

Acolo unde este posibil la un sistem de incalzire poate fi asociat si un termostat. Acesta va mentine in mod controlat o anumita temperatura in sera, facand in acelasi timp si economie de resurse pentru ca sistemul va functiona atat cat trebuie numai pana la o anumita temperatura maxima, nu non stop. Daca este programabil, cu atat mai bine.

Invelitoare horticole

Pentru noptile friguroase pot fi utile invelitoarele horticole, folii care pot proteja mai bine plantele. Doar ca pe timp de zi acestea trebuie indepartate, astfel incat plantele sa aiba parte de lumina si sa fie ventilate.

Atentie la ventilatie! Umiditatea este una din marile probleme ale unei sere. In aceste conditii se vor dezvolta mai bine bolile de plante. Pentru un mediu sanatos, este recomandat a se evita udarea in exces a plantelor, iar acest procedeu sa fie facut doar dimineata. Condensul va fi eliminat corespunzator prin aerisirea in fiecare dimineata cu soare. Gurile de ventilatie vor fi inchise inainte de apus.

Propagator de caldura

Semintele proaspat plantate sau lastarele din sera au nevoie pentru o crestere optima de multa caldura. Un propagator de caldura poate fi de mare ajutor. Exista variante pentru toate tipurile de buget.

In concluzie, este important ca in sera sa fie mentinuta o temperatura corecta si un nivel controlat de umiditate. Acesti doi factori sunt extrem de importanti pentru dezvoltarea sanatoasa a culturilor.

Comments

Leave your comment