Cum sa aplici pesticidele corect

Posted By: Ionut Draghici In: Root On: marţi, iunie 4, 2019 Comment: 0 Hit: 673

Termenul de pesticid acopera o gama larga de compusi incluzand insecticide, fungicide, erbicide, rodenticide, moluscicide, nematicide, regulatori de crestere a plantelor si altele. Printre acestia, insecticidele organoclorice (OC), utilizate cu succes in combaterea unui numar de boli, cum ar fi malaria si tifosul, au fost interzise sau restrictionate dupa anii 1960 in majoritatea tarilor avansate din punct de vedere tehnologic. Introducerea altor insecticide sintetice - insecticide organofosfatice (OP) in anii 1960, carbamati in anii 1970 si piretroizi in anii 1980 si introducerea erbicidelor si fungicidelor in anii 1970 - 1980 au contribuit in mare masura la controlul daunatorilor si productia agricola. In mod ideal, un pesticid trebuie sa fie letal pentru daunatorii vizati, dar nu si pentru speciile nevizate, inclusiv omul.

Pesticidele sunt concepute pentru a fi toxice pentru daunatorii pe care ii vizeaza - indiferent daca sunt insecte, provoaca boli de plante sau sunt buruieni sau alti invadatori nedoriti de acasa si din gradina. Atunci cand sunt utilizate in mod corespunzator, pesticidele pot proteja plantele sau casa de daune. Cu toate acestea, atunci cand instructiunile de pe eticheta nu sunt urmate corect, pot aparea leziuni ale plantelor, daunatorii nu pot fi controlati, sanatatea poate fi afectata si pesticidele pot contribui la poluarea solului, a aerului sau a apei.

Expunerea la pesticide

Pesticidele pot intra in organism prin inhalare, ingestie sau absorbtie de catre piele si ochi. Pielea este, de obicei, cea mai expusa, deci este important sa acoperi cat mai mult corp. Asigura-te ca porti hainele de protectie necesare inainte de a deschide recipientul pentru pesticide.

Poarta articolele de imbracaminte de protectie pe care eticheta le cere: de exemplu, camasi cu maneci lungi, pantaloni lungi, salopeta, manusi neabsorbante (nu piele sau tesaturi), incaltaminte din cauciuc (nu panza sau piele), o palarie, ochelari de protectie. Daca nu sunt enumerate haine specifice, sunt recomandate manusi neabsorbante, camasi cu maneci lungi, pantaloni lungi, sosete si incaltaminte inchise.

Ce e de facut si ce nu cand se aplica pesticid?

- Nu fuma si nu manca cand aplici pesticid. Poti cara urme de pesticid cu usurinta din mainile tale in gura. De asemenea, unele produse pesticide sunt inflamabile. De aceea, este recomandat sa nu fumezi atunci cand aplici aceasta solutie.

- Utilizeaza-le numai pentru scopurile enumerate.

- Nu amesteca de doua ori solutia. Ai putea sa te ranesti pe tine sau pe altii sau animalul pe care doresti sa il protejezi.

- Amesteca sau dilueaza pesticidele in aer liber sau intr-o zona bine ventilata. Utilizeaza numai cantitatea indicata pe eticheta si masoara cu atentie pesticidele.

- Mixeaza numai cantitatea necesara pentru fiecare aplicatie. Nu pregati cantitati mai mari pentru depozitare pentru o utilizare ulterioara. Pesticidele se vor degrada si vor deveni ineficiente in timp.

- Tine copiii si animalele de companie departe de aceasta solutie. De asemenea, tine copiii departe de zona in care se amesteca solutia si unde se aplica aceasta pentru perioada de timp indicata pe eticheta. Daca eticheta nu indica niciun timp, asteapta pana pesticidul se usuca inainte de a reintra in zona.

- Daca se pulverizeaza solutie pe imbracaminte, arunc-o imediat. Spala toate partile corpului care ai fi putut fi expuse pesticidului si imbracata-te cu haine curate.

Comments

Leave your comment