Ingrasaminte folosite primavara - tipuri si rolul acestora

Posted By: Ionut Draghici In: Root On: marţi, mai 7, 2019 Comment: 0 Hit: 660

Pentru cei care lucreaza pamantul si planteaza se stie ca fertilizarea pamantului are loc toamna, iar primavara se vor lua cateva masuri ce au mai degraba legatura cu umiditatea solului. Aceasta abordare permite culturilor sa fie bogate, in conditiile in care solul este roditor.

Pentru cei care lucreaza pamantul si planteaza se stie ca fertilizarea pamantului are loc toamna, iar primavara se vor lua cateva masuri ce au mai degraba legatura cu umiditatea solului. Aceasta abordare permite culturilor sa fie bogate, in conditiile in care solul este roditor.

Fertilizarea are loc inainte de insamantare. Poate fi realizata simultan cu alte tipuri de lucrari precum grapatul sau cultivatul. Un aspect de retinut este ca fertilizarea de baza facuta primavara are in vedere culturile tardive si nu pe cele timpurii.

Tipuri de fertilizari

 Starter/locala

Dupa cum ii spune si numele, se aplica local  pe cuiburile facute sau pe rand. Se va realiza concomitent cu semanatul sau plantatul. Are rolul de a oferi plantelor toate substantele necesare pentru a se dezvolta.

Fertilizare faziala/suplimentara

In diversele etape de evolutie ale plantelor se poate recurge la fertilizare suplimentara. Aceasta masura este abordata in gradinile de legume, cel mai adesea si se relizeaza alaturi de irigare. Exista si echipamente ce pot oferi apa necesara si substantele nutritive distribuite de asemenea. Se numeste fertirigare si implica ingrasaminte complexe alaturi de fertilizare foliara.

Fertilizare de primavara - cand si de ce

Pentru fertilizarea de primavara este  nevoie de o sincronizare perfecta. Specialistii spun ca trebuie avut in vedere riscul de a nu compromite cultura, cu intentii bune, culmea. Daca in toamna au fost folosite ingrasaminte cu eleiberare lenta acestea inca isi fac efectul si in perioada de primavara.

De retinut:

  •          Fertilizarea se va realiza mai tarziu, la final de luna mai spre exemplu, deci debut de vara. Acesta este momentul in care se vor asigura plantelor substantele necesare pentru a se dezvolta pe timp de vara, perioada cu ritm de crestere incetinit.
  •          Pentru eficienta aplicarii este recomandat ca solul sa fie curatat si superficial sapat pentru ca ingrasamantul sa patrunda corect in sol.
  •          Tipul de ingrasamant se alege conform cu tipul de cultura. Intre cele lichide, pulbere sau solubile, granulele sunt recomandate pentru ca dispun de o membrana care nu permite mineralelor sa devina rosii in sol.
  •          Un alt criteriu de alegere a ingrasamintelor se refera la eliberarea rapida a substantelor nutritive.

In continutul ingrasamintelor se regasesc microelemente - cupru, mangan, bor, zinc, fier printre altele - si macroelementele, de la fosfor la azot, calciu, potasiu etc. Oricare dintre acestea are risc de a afecta cultura intr-atat incat sa produca mutatii. Este unul din motivele pentru care sunt preferate ingrasamintele organice. Trecem in revista si care sunt avantajele ingrasamintelor chimice fata de cele organice:

ü  Rezultate imediate si vizibile, datorita unei actiuni rapide.

ü  Un aport de substante ce tine cont de precizie. Se considera ca in ceea ce priveste ingrasamintele organice exista variatii mari, cu efecte ce poate ca nu au cum sa fie anticipate. Acest lucru se refera la aportul de nitrogen, fosfor si potasiu.

ü  Pret accesibil.

ü  Se elibereaza rapid, ceea ce inseamna si crestere accelerata, productie ce poate fi valorificata mai bine si indelung.

Desigur ca sunt si riscuri, ce implica spre exemplu risc de acumulare de substante toxice in sol, ce afecteaza cultura. Alegerea ingrasamintelor trebuie sa tina cont de o serie de factori. Aplicarea in exces nu inseamna ca veti avea roade mai repede ca oricand, ci aduceti de fapt riscul ca orice tip de cultura sa fie afectata. Echilibrul proportiilor conteaza foarte mult, fapt pentru care va recomandam informarea complexa despre aplicare.

In gama noastra de produse veti gasi varietate de produse, agronutrienti, ingrasaminte chimice, cu eliberare rapida, precum si cele lichide. Le puteti comanda online sau puteti lua contact cu specialistii parte din echipa noastra.

Comments

Leave your comment