Masuri de protectie in sere impotriva agentilor patogeni

Posted By: Ionut Draghici In: Root On: vineri, martie 20, 2020 Comment: 0 Hit: 171

In orice sera sau solar conditiile de dezvoltare ale plantelor sunt controlate. Trebuie sa existe un bun management astfel incat sa fie minimalizate riscurile de contaminare cu diversi agenti patogeni. Asadar, recomandam cultivatorilor anumite masuri in acest sens.

In orice sera sau solar conditiile de dezvoltare ale plantelor sunt controlate. Trebuie sa existe un bun management astfel incat sa fie minimalizate riscurile de contaminare cu diversi agenti patogeni. Asadar, recomandam cultivatorilor anumite masuri in acest sens.

Practici pentru siguranta si igiena culturilor

Desigur ca toate operatiunile, tot ce tine de ingrijirea plantelor incepe cu igiena celui care munceste. Spalarea mainilor este un gest banal, dar iata ca in acest context este demonstratia faptului ca lucrurile marunte fac diferenta. Asadar, ca strategie eficienta ramane intotdeauna igiena mainilor, spalarea si uscarea inainte de a incepe munca in sera.

Ideal este a purta manusi, precum si echipament corespunzator. Incaltamintea poate fi si ea purtatoare de microbi ce ajung in sera. Pot fi instalate bai cu dezinfectant, pregatit echipament special de protectie, astfel ca muncitorul sa nu intre in solar/sera in hainele de strada. Botoseii de unica folosinta pot fi utili.

Fara sa mai explicam, in mod cert este faptul ca cel care prezinta semne de boala, orice raceala banala, nu ar trebui sa mai lucreze in solar sau sera.

Apa pentru irigat

Apa contaminata poate fi si ea un motiv bine intemeiat pentru care in sera se vor dezvolta anumiti microbe, agenti patogeni ce infecteaza toata cultura. Indiferent de modul de distribuire a apei pentru irigat, ca vorbim despre sistem de picurare, de microaspersie etc., sursa si calitatea apei trebuie verificate. De la apa contaminata agentii patogeni pot ajunge cu usurinta pe toata suprafata culturilor.

Tratarea apei trebuie sa fie o procedura ce are loc inainte de a doza fertilizatori sau pesticide. Apa poate fi rapid si usor testata in laboratoarele de specialitate. Daca Ph-ul nu este unul optim, pot fi adaugati acizi ce il reduc. In orice caz, apa trebuie sa fie potabila, de calitate.

Sa vorbim despre sol

In sere solul este controlat, insa nu pot fi garantate situatiile in care au loc schimbari. In functie de compostul folosit sau de anumite modificari biologice, riscul de schimbari la nivelul solului creste. Exista si unele culturi mai predispuse la contaminare, cum ar fi legumele frunzoase. Este important de avut in vedere daca portiunea comestibila atinge pamantul.

! Atentie si la curatatul suprafetelor, la toate actiunile din timpul cresterii si dupa recoltare. Proceduri operationale standard privind sanitarizarea sunt necesare inainte de cultura, in timpul culturii sau dupa. Sunt incluse si uneltele. Pot fi folosite substante cu inalbitor, peroxide de hidrogen sau acid peroxiacetic.

Va asteptam in cadrul paginii pentru asistenta si comenzi - https://nuoricum.ro/.

Comments

Leave your comment