O cultura buna incepe cu o decizie buna - despre culturile asociate

Posted By: Ionut Draghici In: Root On: vineri, septembrie 16, 2022 Comment: 0 Hit: 339

 

Despre cultura asociata este posibil sa mai fi auzit. Acesta se refera la cultivarea mai multor soiuri de legume, este o tehnica populara.

Despre cultura asociata este posibil sa mai fi auzit. Acesta se refera la cultivarea mai multor soiuri de legume. Este o tehnica populara, doar ca ce nu stiu unii sau nu stapanesc foarte bine este ca o cultura asociata nu este ceva facut aleatoriu. Plantele se ajuta reciproc, prin urmare este nevoie de o asociere corecta pentru a avea rod bogat.

Iata care sunt regulile de baza in ceea ce priveste cultura asociata:

Asezati corect plantele

Cele care au nevoi nutritive mai mari vor fi plantate in locul in care anterior au fost cele care au imbogatit solul. Momentul recoltarii este de asemenea important. Daca anterior ati plantat ceapa verde, locul este potrivit pentru seminte sau rasaduri de legume.

De asemenea, este bine de avut in vedere ca sunt plante ce protejeaza alte culturi, iar acest lucru va fi un beneficiu de care sa profitati. Alternati spre exemplu straturile de morcovi cu cele de ceapa, ceapa tine la distanta musculitele ce invadeaza adesea morcovii. Telina are si ea rol protector impotriva insectelor. Cat despre usturoi, acesta este si el benefic prin faptul ca tine la distanta fungii.

Avantajele culturilor asociate

  •      Se vor dezvolta insecte, insa populatia este una moderata, nu se inmultesc excesiv.
  •      Culturile se vor dezvolta armonios, ba chiar se pot ajuta unele pe altele, ca in exemplul mai sus dat.

Vecini buni, tolerati sau deranjanti pentru anumite culturi

Plantele aromatice - pot avea influenta in gustul legumelor diverse. Spre exemplu cultura de cartof agreeaza foarte bine mararul sau coriandrul.

Fasolea - agreeaza castravetii sau radacinoasele precum telina, sfecla, ridichile. Nu prieste asocierea cu mazare, fenicul, usturoi sau praz.

Rosiile - agreeaza fasolea, usturoiul, salata, spanacul, dar nu si fenicul sau cartoful.

Mazarea - face casa buna cu gulia, ridichea sau cu morcovul, insa nu acelasi lucru poate fi spus despre cartofi, usturoi, de telina sau fasole.

Castravetii - sunt asociati foarte bine cu salata sau sfecla, dar nu si cu rosiile.

Vinetele sunt ok asociate cu diverse legume precum ardei, fasole sau menta si este permisiva, nu se poate spune ca nu suporta cultura asociata cu alte legume. Acelasi lucru se intampla si cu morcovul, sfecla sau salata foi.

Guliile - da pentru asocierea cu fasole, mazare, praz, dar nu si cu varzoase.

Prazul are si el pretentiile lui - se asociaza minunat cu morcovul, salata capatana sau cu telina ori rosiile, insa nu si cu fasolea pitica, cu mazarea, sfecla.

Ceapa va fi ferita de fasole, varzoase si spanac, in timp ce sfecla rosie va fi ferita de cartofi sau praz.

Telina - de altfel o alta leguma destul de populara, agreeaza fasolea pitica sau gulia, spanacul sau prazul, pastarnacul de asemenea. Insa nu acelasi lucru se poate spune despre cartofi.

Acestea fiind spuse, intelegeti care sunt regulile de baza si nu lasati experienta unui episod de cultura cu rod scazut sa va demonstreze ce tipuri de legume nu se agreeaza unele cu altele. Fiti precauti. De asemenea, cumparati numai seminte de calitate, cu sanse mari de germinatie.

Comments

Leave your comment