Pesticidele, necesare intr-o oarecare masura pentru culturi profitabile

Posted By: Ionut Draghici In: Root On: miercuri, iunie 12, 2019 Comment: 0 Hit: 291

Pesticidele sunt de fapt produse pentru protectia plantelor. Actioneaza impotriva buruienilor si a daunatorilor astfel incat cultura sa se dezvolte corect, sa fie profitabila si nu influentata de boli. Desigur, exista o consecinta a utilizarii in exces a acestor produse, de unde si diferentele cu privire la calitatea produselor.

Pesticidele sunt de fapt produse pentru protectia plantelor. Actioneaza impotriva buruienilor si a daunatorilor astfel incat cultura sa se dezvolte corect, sa fie profitabila si nu influentata de boli. Desigur, exista o consecinta a utilizarii in exces a acestor produse, de unde si diferentele cu privire la calitatea produselor.

Trebuie de mentionat ca utilizarea de pesticide este aprobata conform legii in vigoare, dar utilizarea acestora trebuie limitata pentru a se evita riscurile. Exista asadar un nivel maxim de reziduuri permise, adica mici cantitati de pesticide ce pot ajunge in cultura si ulterior ingerate de consumator, acest nivel fiind determinat de evaluari stiintifice.

Explicatie: sa spunem ca pentru a exista un efect concret al pesticidelor ar trebui ca o persoana sa consume peste 7000 de rosii, pe zi, pe termen lung, acestea avand reziduuri de pesticide.

Asadar merita precizat ca pesticidele sunt bune de utilizat, dar in mod controlat, tinand cont in mod strict de modul recomandat de utilizare, conform cu specificatiile oferite de producator.

Fungicide si insecticide de contact

Astfel de produse impiedica aparitia bolilor si a daunatorilor. Pot proteja pana la 14 zile, actiunea acestora fiind diminuata de ploaie. Atentie insa, acestea sunt utilizate drept preventie, intrucat la instalarea bolilor nu mai au efect.

Astfel de produse sunt apreciate pentru ca nu ajung sa patrunda in tesutul plantei. Totusi depind si de conditiile meteo, astfel incat tratamentul se aplica dupa fiecare ploaie.

Funcigide si insecticide sistematice

In acest caz insa actiunea unor produse de genul  nu se limiteaza doar la suprafata plantei. Patrund mai adanc, ofera asadar si o protectie de lunga durata ce nu mai depinde de ploi si au actiune benefica asupra bolilor chiar si in stadiul incipient al acestora.

Astfel de produse sunt recomandate doar de 3 ori maximum per sezon, intrucat poate exista dezvoltarea unei imunitati impotriva actiunii, bolile si daunatorii fiind tot mai greu de combatut.

Recomandari

Este oarecum o alegere personala daca pesticidele sunt sau nu folosite. In orice caz, depinde si de tipul de sol, de zona, de cultura si de multi alti factori care impun o astfel de masura. In cazul in care pesticidele sunt necesare, recomandam:

  •          Documentare temeinica. Acestea pot fi achizitionate destul de usor, dar mai important este cu cata responsabilitate folositi produsul. Este important sa existe o baza solida in ceea ce priveste informarea despre bolile si daunatorii plantelor avute in vedere. Acolo unde exista informare despre biologia plantelor, tratarea corecta va fi masura luata corespunzator.
  •          Exista perioade intre tratamente, iar aceste intervale de timp nu sunt de neglijat. Asadar notati si tineti  minte precis care este timpul, intrucat difera de la un produs fitosanitar la altul.
  •          Cum spuneam mai sus, este posibil ca folosirea repetata a unui produs sa duca la rezistenta daunatorilor. Asadar este recomandata folosirea in mod alternativ a tipurilor de produse de acest gen. In gama noastra veti gasi mai multe tipuri de pesticide. Vezi aici: https://nuoricum.ro.
  •          Pesticidele sunt diferite si au la baza substante active diferite. Trebuie sa va informati despre acestea.
  •          Mai inainte de a folosi pesticidele la culturi ar fi bine sa tratati preventiv in faza de iarna, cu tratamente specifice.
  •          Pentru prima parte din sezonul vegetativ sunt indicate tratamentele sistematice, pentru ca actiunea daunatorilor, a bolilor este mai agresiva si este nevoie de a fi combatute pe masura, eficient.

Pentru cei preocupati de resturi de pesticide asupra culturilor, exista masuri care sa ajute la indepartarea acestora. Inainte de consum, se vor spala foarte bine cu bicarbonat de sodiu. Alte masuri, de a folosi spre exemplu otetul, de a indeparta coaja fructelor si legumelor, pot fi la fel de utile.

Comments

Leave your comment