Rasadurile de legume – particularitati pentru cultura in solarii

Posted By: Ionut Draghici In: Root On: joi, iulie 25, 2019 Comment: 0 Hit: 298

Productia de legume in extra sezon este definita de calitatea rasadurilor, dar si de conditiile aferente solariilor. Sunt de preferat rasadurile pentru faptul ca este scurtata perioada de vegetatie. In magazinul nostru dispunem de articole diverse de horticultura destinate unui parcurs evolutiv optim al culturilor.

Productia de legume in extra sezon este definita de calitatea rasadurilor, dar si de conditiile aferente solariilor. Sunt de preferat rasadurile pentru faptul ca este scurtata perioada de vegetatie. In magazinul nostru dispunem de articole diverse de horticultura destinate unui parcurs evolutiv optim al culturilor.

Solariile trebuie amenajate corespunzator, de aceea puteti regasi în magazinul nostru Nuoricum, elementele esențiale ce fac diferenta in productia leguminoaselor.

Ingrijirea rasadurilor presupune vizarea anumitor aspecte tehnice. In cele ce urmeaza va prezentam cativa dintre acesti factori ce influenteaza dezvoltarea plantelor.

Este necesara stabilirea datei de plantatie pentru a monitoriza optim gradul de evolutie din fiecare zi. Daca se opteaza pentru plantatia cu seminte, pentru ca ulterior profitul sa vina din extragerea rasadurilor este necesar un spatiu incalzit de tipul serelor. Acest loc permite dirijarea factorilor ce determina calitatea produsului final si anume al rasadului.

Modurile de semanare

Semanarea se poate efectua in doua moduri si anume:

ü  Pe strat nutritiv.

ü  In ladite.

Semanatul pe sol

Pentru semanatul pe strat nutritiv, mai cu seama direct pe un sol afanat, maruntit si nivelat ce contine substante benefice, stratul trebuie sa se incadreze in dimensiunile de 7 – 10 cm.

Semintele se distribuie prin imprastiere, fie in randuri, in functie de particularitatile fiecarui tip de planta. Daca sunt imprastiate, conditia consta in urmarirea uniformizarii pentru a nu se acoperi una pe alta.

Dispunerea pe randuri o puteti realiza cu ajutorul unei rigle sau al unui instrument ascutit. Importanta este urmarirea distantei dintre randuri si anume sa fie de aproximativ 5 cm, iar distanta dintre semintele plantate recomandam sa fie la 1-2 cm.

Dupa semanat, acoperirea cu pamant este indicata sa fie de aproximativ 1 cm. Fiind acoperite de foliile serei nu exista riscul de scoatere a semintelor in urma ploilor torentiale. Solul trebuie sa prezinte particularitati specifice tipului de plante ce urmeaza sa se dezvolte. Astfel, fiecare specie are nevoie de un necesar de elemente nutritive.

Pe tot parcursul germinarii semintelor, aceste straturi se acopera cu folie de polietilena in urma stropirii cu apa la temperatura mediului ambiant. In momentul in care plantele incep sa rasara, se inlatura folia pentru a beneficia de proprietatile luminii naturale. Diferite tipuri de seminte se regasesc si in portofoliul nostru, in categoria seminte de legume.

 

Semanatul in ladite

Aceasta metoda se practica pentru utilizarea exclusiva in propriile gospodarii de dimensiuni mici mai cu seama. Aceasta tehnica prezinta avantajul mobilitatii, astfel in zonele cu temperaturi precare este usoara transportarea laditelor in zone mai calduroase, chiar si in casa.

Unele case moderne sunt prevazute cu un stil de solar ca un compartiment din locuinta. Laditele ce se pot utiliza sunt din plastic sau lemn.

Pregatirea laditelor, in schimb presupune o atentie deosebita si rezulta din urmarirea catorva pasi specifici.

ü  La baza laditei  se amenajeaza un strat de nisip de 1 – 1,5 cm grosime.

ü  Amestecul nutritiv completeaza capacitatea laditei.

ü  Dupa plantare se pune deasupra folie, la fel ca in cazul solariilor.

Alte particularitati ale rasadurilor din solarii constau in urmarirea temperaturii si luminii. Inainte cu 15 zile de plantare se practica asa zisa calire a plantelor care trebuie sa se adapteze conditiilor termice.

Foliile trebuie schimbate din cand in cand, deoarece lumina ce patrunde trebuie sa fie la capacitate maxima pentru un bun randament.

Va recomandam sa aerisiti zilnic, prin urmare atunci cand alegeti modul de constructie al solarului trebuie sa va orientati atentia spre un sistem usor de accesat. Nu in ultimul rand, copilirea sau reducerea surplusului de rasaduri rezultate din plantarea semintelor duce la o productie insemnata, spatiul si elementele nutritive fiind optimizate in acest sens.

Puteti regasi aici produse si informatii cu privire la articole profesionale de gradinarit si nu numai.

Comments

Leave your comment