Rotatia culturilor si cat este de importanta

Posted By: Ionut Draghici In: Root On: joi, august 13, 2020 Comment: 0 Hit: 58

Investim in soluri pentru a obtine culturi sanatoase si bogate. Totusi pana la masurile luate trebuie sa tinem cont de faptul ca totul porneste de la sol. 

Investim in soluri pentru a obtine culturi sanatoase si bogate. Totusi pana la masurile luate trebuie sa tinem cont de faptul ca totul porneste de la sol. Un aspect crucial este legat de rotatia culturilor. Restructurarea solului nu este totusi un subiect nou, ci o practica de sute de ani. Rolul sau este de a preveni anumite boli si de a evita ca daunatorii sa atace culturile.

Regula este foarte simpla: nu se vor cultiva aceleasi tipuri de plante in mod repetat pe acelasi sol

In acest mod, terenul respectiv nu va fi mai fi unul favorabil pentru ca maladiile diverse sa apara. In plus, sunt evitate si pesticidele in exces intrucat scade nevoia de a folosi astfel de tratamente.

Rotatia culturilor este o buna practica pentru a invata si ca unele plante pot alunga unele boli, in schimb altele pot imbogati cu azot solul.

Rotatia culturilor are la baza familia plantelor, tinand cont de elementele nutritive din sol:

Clasa de cucurbitacee - adica castraveti, pepene galben sau rosu, dovleac si bostan;

Clasa de crucifere - varza, gulie sau conopida, broccoli, hrean si ridichi, creson;

Clasa de solanacee - cartoful, rosiile, ardeii si vinetele;

Clasa de leguminoase - fasole, mazare si soia;

Clasa de labiatee - cimbru, busuioc si magheran;

Clasa de composite - reprezentand salata, tarhonul, anghinarele si andivele;

Clasa de umbelifere - adica radacinoase precum patrunjel, morcov si pastarnac, precum si telina, leusteanul, fenicul si mararul;

Clasa de chenopodiacee - sfecla, spanac si loboda.

Rotatia de culturi, un plan pe termen lung

In general, se va tine cont de acest principiu pe termen lung. In termeni de specialitate vorbim despre asolement si este recomandat de catre specialisti ca o data la 3 ani sa fie rotatie de culturi la leguminoase si cereale, o data la 4 ani pentru plante tehnice si porumb, o data la 5 ani pentru leguminoase si plante furajere, o data la 6 ani pentru cereale de toamna, sfecla, porumb si floarea soarelui.

Totodata, la terenuri in panta va fi necesara o cultura perena introdusa, adica de ameliorare, pentru a reduce fenomenul de eroziune. Vor fi necesare si masuri agrotehnice corespunzatoare care sa rezolve problemele in fiecare caz. Produsele fitosanitare vor ajuta la obtinerea unor recolte mai mari la hectar si vor imbunatati fertilitatea solului, dar totul porneste si de la decizii corecte, de la metoda de cultura.

Va asteptam in cadrul paginii noastre https://nuoricum.ro/ pentru asistenta profesionala.

Comments

Leave your comment